Sport och föreningsliv i Växjö

Växjö är en känd idrottsstad. Det finns flera bra faciliteter för idrotts- och föreningsliv spritt i kommunen såsom motionsspår, badplatser, fritidsanläggningar och idrottsarenor. Det är tätt mellan anläggningarna och många är modernt utrustade.

Växjö är en känd idrottsstad. Det finns flera bra faciliteter för idrotts- och föreningsliv spritt i kommunen såsom motionsspår, badplatser, fritidsanläggningar och idrottsarenor. Det är tätt mellan anläggningarna och många är modernt utrustade.



Genom historian har många lag och idrottsprofiler satt Växjö på kartan genom både svenska och internationella mästerskapstitlar. Tennis, fotboll, orientering och friidrott har genom åren varit stora idrotter och på senare år har även ishockeyn etablerat sig ordentligt. Det har även nåtts internationella framgångar inom bilsport och olika kampsporter, som Ju-Jutsu.



En av stadens mest kända idrottsprofiler är Carolina Klüft. Sjukamparen Klüft har med sig guldmedaljer fråns OS, VM, EM och många andra stora tävlingar. Hon tävlar även för IFK Växjö.



En annan välkänd idrottsprofil från staden är tennisspelaren Jonas Björkman. Björkman har flera stora tennistitlar i bagaget och hyllas med stora tavlor i stadens stora tennishall, Strandbjörkshallen.



Växjö erbjuder sport och föreningsliv på både hög och låg nivå. Folkligt och elit. Bland annat finns det flera skolor i staden som erbjuder utbildningar med olika typer av idrottsprofiler. På universitet finns utbildningar inom Sports Management och Coaching och dessutom bedrivs idrottsrelaterad forskning vid universitetet.



De idrottsföreningar som är mest haussade i staden är för tillfället Östers IF med sin fotbollsverksamhet och ishockeyklubben Växjö Lakers Hockey. Men även IFK Växjö når stora framgångar inom friidrott och tennisföreningen Växjö TS gör väl ifrån sig.



Östers IF, eller bara Öster som laget ofta kallas, är en idrottsförening som grundades i Växjö år 1930. Idag finns bara fotboll på föreningens program men tidigare är Öster även bandy, bowling och hockey på agendan. Hockeylaget spelade i den högsta divisionen en säsong under 1960-talet. Inom fotbollen har klubben både dam- och herrverksamhet. Herrlaget har spelat i Allsvenskan 32 säsonger fram till och med säsongen 2012. Eftersom klubben gick upp från Superettan under den säsongen så kommer vi se mer av Öster i Allsvenskan framöver. Fyra svenska mästerskapstitlar finns på meritlistan varav den senaste togs 1981.



Öster spelar sedan september 2012 på en ny arena, Myresjöhus Arena. Klubben lämnade då Värendsvallen som tidigare fungerat som hemmastadion i 45 år.



Växjös senaste, och kanske klarast lysande, stjärna på idrottshimlen är hockeylaget Växjö Lakers. Säsongen 11/12 spelade laget sin första säsong i Elitserien, Sveriges högsta serie is ishockey. Lakers Hockey är en relativt ung förening. Klubben bildades 1997 efter att Växjö HC, stadens tidigare hockeylag, försatts i konkurs. Lakers damlag heter Växjö Lakers Ladies. Lakers spelar sina hemmamatcher i nybyggda Vida Arena. Vida Arena ligger i Arenastadens, Växjö nya idrottsområde, och är en stor multiarena. Vida Arena var färdigbyggd under 2011. I Arenastaden kommer även flera andra nya byggnader, såsom en friidrottshall, en innebandyhall och en fotbollsstadion. Målet är att Arenastaden ska bli ett centrum för idrott och utbildning. Här ska ledarskap utvecklas och evenemang i området ska skapa möten mellan olika människor. Namnet Vida kommer från Vida-gruppen, en sågverkskoncern, som köpt namnrättigheterna. Förutom Lakers-matcher har arenan även varit värd åt en deltävling i Melodifestivalen.



Arenastaden är en del av en tydlig satsning på sport och föreningslivet i Växjö. Staden arbetar kontinuerligt för att förbättra möjligheterna för föreningar och invånarna att vara aktiva.



Det är dock inte bara inom idrott som föreningslivet i Växjö är levande. Bland annat testar staden en ny finansieringsmodell för att få ett rikare kulturliv, crowdfunding. Det är ett system där både privata och offentliga pengar utgör en del av kulturbudgeten. De som bidrar med privata pengar kan sedan vara med och styra vad budgeten ska användas till. Satsningen och den nya finansieringsmodellen har som mål att göra det möjligt för mindre kulturinitiativ att nå ut till medborgarna. Kulturlivet ska helt enkelt synliggöras mer.